Escaperoom Ria - onbegrepen gedrag

Ria bevordert begrip en persoonsgerichte zorg door integrale samenwerking en de inzet van zorgtechnologie.

Ria is geboren en opgegroeid in de Jordaan, maar na de geboorte van haar kinderen verlangde Ria naar meer rust en besloot ze de drukke hoofdstad te verlaten. Ondanks de verhuizing is de liefde voor haar favoriete voetbalclub altijd gebleven. Samen met haar overleden broer Harry deelde ze een seizoenskaart en bezocht ze elke wedstrijd. Tegenwoordig bekijkt Ria de wedstrijden vanuit haar woonkamer, maar het gemis is groot. Haar man Foeke begrijpt niets van haar voetbalgekte; hij verkiest de rust van de tuin, maar houdt ook van een fanatiek potje Rummikub met Ria. 

 

In de woonkamer valt een oranje lintje op boven de tv, een eerbetoon van Beatrix uit 1982 voor Ria’s uitzonderlijke vrijwilligerswerk bij de kerk. Op een tafeltje tegenover de deur staat een Mariabeeldje en een boek over Lourdes. Ria hecht waarde aan een verzorgde uitstraling. Aan de muur hangt een kalender met familiefoto’s die zijn genomen in Bakkum. Ria koestert de dierbare herinneringen aan deze plek, waar ze elk jaar met haar familie naartoe gaat. 

 

Onbegrepen gedrag

Ria is als gevolg van een beroerte gevallen in haar woonkamer en heeft daarbij haar heup gebroken. Ze is geopereerd en revalideert in een zorginstelling. Ria heeft haar meest waardevolle spulletjes met zich meegenomen en vindt steeds meer haar plek. Maar na een aantal weken verandert haar gedrag. Ze reageert agressief en het is niet te verklaren waar deze omslag ineens vandaan komt. Daarom gaan de zorgverleners op onderzoek uit. Ze hebben contact met verschillende mensen die Ria goed kennen om meer informatie te krijgen.


















Hoe het werkt

Het team leert Ria steeds beter kennen door de spullen die in haar kamer staan te verkennen en puzzels op te lossen. Ze vinden een aantal kluisjes met herinneringen, die meer vertellen over Ria in haar jongere jaren. Het blijkt dat Ria’s gedrag voortkomt uit het feit dat ze iets aan het zoeken is. Iets wat de zorgmedewerkers nou juist zo netjes hadden opgeruimd omdat het een rommel was op haar kamer… 

De escaperoom-methodiek triggert het inlevingsvermogen en stimuleert observatievermogen. Zorgmedewerkers leren om te letten op allerlei elementen in een omgeving, die tot dusver weinig opgevallen waren. Alles kan bijdragen aan kennis over iemands leven en daarmee bijdragen aan meer mensgerichte zorg.

 

Ontwikkeling

Ria’s escaperoom – onbegrepen gedrag is ontwikkeld door Planetree&happy. Deze escaperoom is net als Ria’s eerste escaperoom tot stand gekomen in samenwerking met zorgorganisatie de Omring. De escaperooms worden altijd in samenwerking met een zorgorganisatie ontwikkeld, waarbij mensen met diverse achtergronden zijn betrokken, zodat de herkenbaarheid met de praktijk realistisch is en deelnemers zich herkennen in de geschetste situaties. Meer weten? Neem onderaan de pagina contact met ons op.

Wij gebruiken cookies om bezoekerstatistieken te meten via Google Analytics. Bij gebruik van deze website ga je akkoord met onze Privacy Policy.